úterý 15. dubna 2014

Jak používáme Trello na plánování obsahu pro Facebook

Ačkoli mi bylo od začátku jasné, že Facebook bude důležitý pro akvizici a hlavně retenci zákazníků Čaje týdne, nejdřív jsme ho dost flákali. Hned na startu jsem vymyslel jednoduché publikační schéma a to jsme pak otrocky opakovali pořád dokola:
  1. V pondělí změnit cover photo na aktuální čaj.
  2. V úterý Karlovo zdůvodnění, proč vybral aktuální čaj.
  3. Ve čtvrtek nějakou zajímavost o aktuálním čaji.
  4. V neděli foto příštího čaje s hádankou, jaký to bude.
Jakž takž to fungovalo, ale bylo zřejmé, že to fanoušky pomalu přestává bavit. Proto jsme se rozhodli věnovat Facebooku pečlivěji, vydávat více nekomerčních příspěvků a obsah lépe plánovat. K tomu jsme ovšem potřebovali vhodný nástroj.

Byť sám používám Buffer a znám možnosti specializovaných nástrojů, volba nakonec padla na univerzální Trello. V něm jsme vytvořili nástěnku se čtyřmi šuplíky (seznamy):
  1. Nápady / plán -- sem dáváme vše, co nás napadne, a diskutujeme o tom.
  2. V přípravě -- sem se z plánu přesune vše, na čem už někdo pracuje.
  3. K revizi -- hotové příspěvky, které by měl před vydáním někdo zkontrolovat.
  4. K vydání -- zkontrolované příspěvky čekající na vydání. Nejpozději zde už mají i přesný termín vydání, ale často ho naplánujeme už dřív.
  5. Vydáno -- archiv vydaných příspěvků.
Plánovací nástěnka v programu Trello

Jaké hlavní výhody pro nás Trello má?
  • S pěti šuplíky zmíněnými výše dokonale vystihuje naše publikační workflow.
  • Cokoli můžeme v komentářích podrobně probrat a připravit.
  • Kdykoli si jde zobrazit kalendář přehledně ukazující, kdy co vyjde.
  • Cokoli jde kdykoli flexibilně změnit, přesunout, přidat, zrušit.
  • Je víceuživatelské (pracujeme v něm tři) a zadarmo.
Na nový způsob plánování jsme přešli začátkem března. Od té doby se organický reach facebookové stránky Čaje týdne zvedl na jedenapůlnásobek a průměrný počet liků dokonce na trojnásobek. Snad jsme tedy na dobré cestě.

10 komentářů:

  1. Presne na tyto veci mam Trello take rad.. velmi jednoduche a jeste zdarma.

    Kdyz odeberu nejake ty metriky na FB.. organicky reach, pocet like.. da se nejak merit i zvednuti prodeju? Jde mi o podstatu veci. Jestli FB v tomto ma fakt nejakou silu a ma cenu tomu venovat cilevedome usili. Ja teda mam porad pocit, ze ne.. a rad bych se nechal presvedcit o opaku nejakymi skutecnymi daty/zkusenostmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Johne, v Čaji týdne (a v čaji vůbec) je velký důraz na retenci a v tom je IMHO Facebook těžko nahraditelný. Máme zákazníky, kteří opravdu nakupují jednou týdně, ale i takové, kterým nový čaj stačí jednou za měsíc i déle. Je třeba se jim často připomínat.

      Tvrdými daty se to ovšem prokazuje těžko. S atribucí na poslední nepřímý přístup nám Facebook dělá cca 10 % objednávek a 15 % tržeb, jenže hodně přes 50 % objednávek jde přímým přístupem nebo brandovým hledáním. Kolik z nich ve skutečnosti způsobil Facebook se špatně odhaduje, ale musí jich být dost, protože jinde se ten přímý přístup a brandové hledání nemá kde brát.

      Vymazat
  2. Trello mi už několikráte bylo doporučováno, zatím jsme vždycky obsahový plán nakonec nějak zplácali v kalendáři v Basecampu. Díky za článek, Marku, příště už tedy také Trello... a pak trololo ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Dik za tip, vyzera to velmi dobre. Prave nieco take zhanam, tak prisiel velmi vhod. Som zvedavy ako sa nam osvedci :-)

    OdpovědětVymazat
  4. U softwarovych projektu bych dost ocenil moznost pohodle trackovat estimated time / spent time, abych vedel, kde se pohybuji prijmy / vydaje za cely projekt. Na to mi asi Trello nepomuze.

    OdpovědětVymazat
  5. V patičce stránky čaj týdne je mail. Proč není označený jako odkaz mailto? Podobně jde označit i telefon. http://www.paulund.co.uk/add-telephone-number-links-with-html5

    OdpovědětVymazat
  6. Trello na plánování obsahu také moc rád využívám, už jen proto že je to velmi jednoduché a jeste zdarma.

    OdpovědětVymazat
  7. Když už se na Trello registrovat, proč vám nepoděkovat za tip alespoň registrací přes affiliate odkaz. Pokud ho zveřejníte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Affiliate odkaz nezveřejním, Honzo. Nejsem tak bohatý, abych mohl ztrácet čas podobnými věcmi :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den,

    nevíte, zda existuje plugin, který by dokázal na FB postnout příspěvek pokaždé, když se aktivita (tj. post, který se má objevit na FB) dostane do určité karty (tj. karta, kde si volím, co už je na FB připraveno)? Ideálně ještě s možností nastavení času, kdy se to má na FB odeslat.

    Děkuji

    OdpovědětVymazat

Díky za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k článku mi pomohou posunout náš obchod dál. Nechcete-li komentovat veřejně, napište mi prosím na marek@sovavsiti.cz.