neděle 11. srpna 2013

Že já se do toho čaje pouštěl :-)

Od té doby, co chodím do práce, a to už je bezmála 30 let, spotřebuji asi dva litry čaje denně. Zatím mi na tohle běžné pití vždy stačil čaj obyčejný, povětšinou pytlíkový, sem tam prostřídaný nějakým tím Twiningsem nebo jiným značkovým sypaným. Až donedávna…

Před pár týdny jsme začali testovat balení a posílání Českou poštou. Kvůli tomu mi Karel poslal černý cejlonský čaj, který budeme později také prodávat, a já ho, nic zlého netuše, začal pít místo těch svých pytlíkových Liptonů. To jsem ale neměl dělat! Když mi čaj od Karla před několika dny došel, zjistil jsem, že už se k těm obyčejným nedokážu vrátit.

Na konto projektu si tedy můžu připsat první ztrátu - do konce života už asi budu muset kupovat několikrát dražší čaj než dosud :-)

Karle, pošli další!

17 komentářů:

  1. Myslím, že u čaje a podobného sortimentu je tak trochu povinnost, když obchodník ví, co prodává :-). Zákazníci také raději ocení takový přístup a
    nemají problém připlatit za kvalitní kousky.

    Ohledně pití, u mě to bylo to samé. Většina pytlíkových čajů jsou máčený ponožky (čest výjimkám). Teď kombinuji bílý čaj a maté :-).

    OdpovědětVymazat
  2. U mě to je podobné. Těch 30 let, co chodím do práce (a u mě to je víc než bezmála), jsem pil kafe. Čaj mě nějak nikdy neoslovil. Až do loňské návštěvy Číny. Přivezl jsem si asi 3 kila a trochu se bojím, až mi dojde.

    OdpovědětVymazat
  3. Já už pár let piju na kanclu jen Puerh http://en.wikipedia.org/wiki/Pu-erh_tea

    Jestli se vám podaří sehnat tak 6-8 letej, pěkně zatuchlej, objednal bych pro začátek půl kila ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. ono to bude podobné například i s kávou. Proto se furt zdráhám objednat si něco lepšího (+ mlýnek a něco na přípravu), protože už takhle vypiju 2-5 šálků denně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, nebojte se toho. Piju své 3-4 šálky mnoho let, přechodem k lepší kávě nebudete pít víc, budete mít jen mnohem větší potěšení. To platí i o vínu. Není ale cesta zpět.
      Martin

      Vymazat
    2. Přesně tak, kvalitní káva je základem dobrého dne. Taky se jí nebojím a denně vypiji snad 5 šálků frenchpressu a 2-3 espressa. Tím, že se snažím kávu vybírat, se mi ale nikdy nemůže stát, že bych se ji přepil. Doporučuji vyzkoušet - La Boheme Cafe, Doubleshot a možná i coffeesource :) Marek

      Vymazat
  5. Vsechny zastance Puerhu mohu potesit. Kaja je v podstate specialista na Puerhy, takze vsichni zastnaci si budou "chrochtat"

    OdpovědětVymazat
  6. Marku, když se podíváte na cenu přepočtenou na 1 kg, tak v mnoha případech jsou paradoxně pytlíkové čaje dražší než sypané. Takže nakonec dost možná ušetříte :].

    OdpovědětVymazat
  7. Taky už jedině sypaný a ceylonské jsou také moje oblíbené...

    OdpovědětVymazat
  8. U návykových látek jako je čaj , nebo káva není cesty zpět.
    Nejvíce mi chutnají čaje Darjeeling a ty si dnes nechávám posílat přímo z Indiie.
    Kávě jsem odolával přes 40 let. A začal jsem hned špičkovými sklizněmi. Takže dobroty typu Tchibo, Jcobs nebo Nescafé už asi neochutnám...

    OdpovědětVymazat
  9. Po pravdě se na ten váš e-shop těším, protože čaje, obzvláště ty zelené, nakupuji často a rád. A číst si tu jak o čaji, tak o vzniku e-shopu a přístupu k zákazníkovi mě baví obzvlášť.

    OdpovědětVymazat
  10. Také se na tento obchod těším, většinou nakupuji v Dobré čajovně, občas i v nějaké horší. Co mě ale docela štve, že u sypaných čajů nikde nenabízí "testovací sadu" - člověk si musí koupit minimálně 50 gramů, takže zůstává u toho co zná a co mu chutná. Jasně mohl bych se v čajovně zastavit a ochutnat něco jiného, jenže na to nemám čas (rodina, práce, sport, koníčci). Ocenil bych, kdyby někdo nabízel malé vzorky (třeba jen 5-10 gramů), aby se to vyplatilo, tak by udělal nějaké sety s cca 5-10 vzorky. Pokud to někdo/někde nabízí, dejte vědět, hned bych si koupil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych ocenil také. Třeba caj.cz dává při objednávce nad určitou částku "vzorek zdarma", takže si nakoupím to co znám a přihodím k tomu 10g něčěho co bych si normálně nekoupil. Takhle jsem např. objevil gyokuro (a pochopitelně není cesty zpět).

      Vymazat
    2. Ten caj.cz vypadá dobře - ta částka je sice na mě dosti vysoko, ale nabízí u každého čaje i 10g balení (sice za cenu 25g), ale pořád lepší než 50g. Takže určitě vyzkouším, už se na to těším!

      Vymazat
  11. Možnost nakoupit nejprve vzorky lze i v e-shopu Čajovny Scivias zaměřující se hlavně na čaje pu-erh. Obchod jsem spustil koncem loňského roku.

    http://shop.cajovnascivias.cz nebo lze přejít přes hlavni stránky www.cajovnascivias.cz

    OdpovědětVymazat

Díky za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k článku mi pomohou posunout náš obchod dál. Nechcete-li komentovat veřejně, napište mi prosím na marek@sovavsiti.cz.